Moet je horen ...

We nemen de hoorn weer ter hand .....

Na een pauze van ongeveer 1 jaar, vanwege de pandemie, zijn we vanaf 1 oktober jl. weer van start gegaan met de lessen in het midwinterhoornbouwen en het midwinterhoornblazen. Ook zijn we weer begonnen met het boeken van optredens van onze midwinterhoornblaasgroep in de adventsperiode 2021/22. En natuurlijk verzorgen we ook weer demonstraties van het oude ambacht van het bouwen van een midwinterhoorn. 

En dat alles natuurlijk met in achtname van de geldende covid-voorschriften. 

Covid-19

De voorschriften en maatregelen ten gevolge van de Covid-19 pandemie raken ook ons Dijkbloazers als beoefenaren van het Immaterieel Erfgoed Midwinterhoornbouwen en Midwinterhoornblazen.

Wij hebben vrijwel al onze activiteiten moeten stilleggen.

Onze oefenavonden in het najaar 2020 voor het leren van, en het verder bekwamen in, het blazen op de midwinterhoorn hebben we in oktober 2020 gestopt.

De lessen in het bouwen van een midwinterhoorn gaan op afspraak door in de 1 op 1 vorm.

Alle geplande optredens in de Advent 2020/21 zijn komen te vervallen en er worden geen nieuwe optredens meer ingepland.

Wij hopen, met u, dat we u in een goede gezondheid tijdens de Advent 2021/22 weer als vanouds van dienst mogen zijn ons erfgoed. 

Driekoningen ( 6 januari 2020) Afblazen advent 2019/20

Het middelpunt van Nederland op de Goudsberg in Lunteren is voor ons als Dijkbloazers traditioneel de locatie om ons bloasseizoen te beëindigen met het zogenaamde "afbloazen". Vrijwel de gehele bloasgroep, bestaande uit zo'n 32 bloazers zullen hierbij aanwezig zijn. Staande in een grote kring rondom het middelpunt bloast iedere bloazer met haar of zijn kenmerkende melodie het bloasseizoen af.

We mogen als vanouds weer terugzien op een mooi en geslaagd bloasseizoen waarin we weer vele duizenden mensen hebben kunnen laten kennismaken met de midwinterhoorn en haar kenmerkend geluid. Wil je dit immaterieel cultureel erfgoed doorgeven aan volgende generaties dan "moet je letterlijk aan de weg timmeren en blazen".

En dat hebben onze bloazers naar hartelust gedaan!

Klaar voor de komende Advent

Vanaf medio september jl. is er door onze blazers intensief geoefend om zich naar beste vermogen weer te kunnen laten horen in de komende adventsperiode. Jan Willem Versteeg, professioneel geschoold en gevormd docent "koperblazen", heeft met veel animo en in een ontspannen sfeer de cursisten begeleid en op een hoger plan weten te krijgen. Daarbij zijn de nodige melodieën ingestudeerd.

Kortom we zijn klaar voor de komende advent, en onder de tab "Agenda" treft u aan waar u ons kunt horen en zien.

Allen een goede en mooie Advent toegewenst!

06-01-2019 Afblazen

Het middelpunt van Nederland op de Goudsberg in Lunteren was voor ons als Dijkbloazers dit jaar de locatie om ons blaasseizoen te beëindigen met het zogenaamde "afblazen". Vrijwel de gehele blaasgroep, bestaande uit zo'n 26 blazers was hierbij aanwezig. Staande in een grote kring rondom het middelpunt blies iedere blazer met haar of zijn kenmerkende melodie het blaasseizoen af.

We mogen terugzien op een mooi en geslaagd blaasseizoen waarin we weer vele duizenden mensen hebben kunnen laten kennismaken met het kenmerkende geleuid van de midwinterhoorn.

02-12-2018 Formele bijschrijving Midwinterhoornbouwen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland op 1 december 2018

De midwinterhoorn is onmisbaar voor het jaarlijkse midwinterhoorn blazen. Het individueel of in groepen om beurten blazen op een houten hoorn, binnen de periode van de eerste Adventszondag tot en met Drie Koningen op 6 januari, de midwinter- of Kerstperiode. De bedoeling van het blazen is het verdrijven van het donker (het slechte) en het oproepen  dan wel het aankondigen van het komende licht (het goede)

 

Blazers en ambachtslieden maken de midwinterhoorn, met een lengte van 120 centimeter  tot ca. 150 centimeter, op traditionele wijze van een dikke tak of een stammetje.  De hoorn bestaat uit twee uitgeholde helften hiervan, die weer aaneen gelijmd zijn of bijeen gehouden worden door bandjes. Het bouwen bestaat uit een aantal logisch opeenvolgende stappen en vergt handvaardigheden met specifieke handgereedschappen.  Een bouwer kan een goed klinkende midwinterhoorn bouwen die aan eisen  voldoet volgens de gangbare traditie. De hoorn wordt geblazen via een los schuin afgesneden conisch mondstuk, meestal van vlierhout (de Happe).

 

Eind 2013 is het Midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe en de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen hebben op 13 december 2013 het certificaat uitgereikt gekregen.

 

De twee erfgoedbeheerders vonden echter dat niet alleen de traditie van het blazen op de midwinterhoorn, maar ook de traditie van het bouwen van een midwinterhoorn moest worden geborgd. Vijf jaar na de borging van het Midwinterhoornblazen hebben we de inschrijving van het Midwinterhoornbouwen beleefd.

 

Zaterdag 1 december 2018 heeft in het bijzijn van de burgemeester van de gemeente Berkelland, de heer Joost van Oostrum, en andere genodigden in Café Restaurant Florijn in Gelselaar (Gld.) om 15.00 uur de inschrijving van de traditie van het midwinterhoorn-bouwen in de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland formeel plaatsgevonden met de ondertekening van de betreffende stukken.

 

In de naastgelegen boerderij B’j Winkels was een zogeheten POP UP MIDWINTERHOORN MUSEUM ingericht dat de genodigden konden bezoeken om een beeld te krijgen van de reikwijdte en geschiedenis van de Midwinterhoorntraditie, zowel vroeger als nu. Hier waren ook ervaren midwinterhoornbouwers aanwezig die uitlegden en demonstreerden hoe zo’n midwinterhoorn gemaakt wordt.

 

In de maand december is dit POP UP MIDWINTERHOORN MUSEUM ook te bezichtigen in het Oude Stadhuis, Markt 2, 7241 AA Lochem. Voor de openingstijden kunt u de website van VVV Lochem raadplegen.

 

Nadat om 16:00 uur de kerkklokken het begin van de zondagsrust in Gelselaar ingeluid hadden, heeft de eerste Midwinterhoornblazer bij de één na oudste Bentheimer zandstenen waterput de  Advent aangeblazen. Zijn aanblazen werd opgevolgd door Midwinterhoornblazers bij de andere 4 waterputten in Gelselaar.

 

Na het aanblazen bij de waterputten werd het geluid van de midwinterhoorn via een linie van Midwinterhoornblazers overgebracht van Gelselaar naar Eibergen. Op deze wijze werd de boodschap van de Midwinterhoorn van de plaats van bijschrijving overdragen aan het WEMA (’s Werelds Eerste Midwinterhoorn Atelier) van de Midwinterhoorngroep Eibergen.

  

Eibergen is de plaats van waaruit Gerrit Hazewinkel in 1968 het Midwinterhoornblazen weer teruggebracht heeft in de Achterhoek.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

29.11 | 10:06

Beste Kristiaan, jazeker, midwinterhoorns worden ook van populierenhout gemaakt.

...
27.11 | 09:48

Bedankt voor de uitleg, erg interessant. Worden midwinterhoorns ook van populieren hout gemaakt?

...
15.01 | 15:57

Beste Joop,

Wij kunnen je niet aan het gevraagde helpen maar komen graag luisteren naar je lezing. Waar en wanneer is dat mogelijk?
Wij horen het graag van je!

...
11.01 | 20:03

Ik zoek plaatjes of tekeningen van Germanen met een Midwinterhoorn voor een lezing

Wie kan mij daar aan helpen

...
Je vindt deze pagina leuk